نسل موزیک

گفتگو با "آریا عظیمی نژاد", آهنگساز سریال "پایتخت ۴"

چندیست که خبرهایی از ساخت چهارمین سری سریال پایتخت به گوش می رسد. سریالی که به احتمال فراوان در ایام ماه مبارک رمضان شب های ببیندگان شبکه اول سیما را پر خواهد کرد.

یکی از گمانه زنی های این سریال مربوط به بخش آهنگسازی آن بود. بعضی ها از همکاری مجدد «آریا عظیمی نژاد» و «سیروس مقدم» خبر می دادند و برخی هم اسامی دیگری را مطرح می کردند. عظیمی نژاد در گفتگویی علاوه بر تشریح روند آهنگسازی این سریال در مورد سایر فعالیت های خود هم سخن گفت. از جمله فیلم سینمایی «گینس» به کارگردانی «محسن تنابنده» که اکرانش  طی روزهای آینده آغاز می شود.

    *این روزها مشغول انجام چه کارهایی هستید؟این روزها مشغول ساخت موسیقی فیلم سینمایی «گینس» به کارگردانی آقای «محسن تنابنده» هستم. در مراحل پایانی قرار داریم و تقریبا کار به اتمام رسیده و برای اکران آماده می شویم. در حال حاضر سریال«میکائیل» از شبکه اول سیما پخش می شود که وظیفه ساخت موسیقی آن را بر عهده داشته ام. پس از اتمام این دو پروژه به سراغ ساخت موسیقی سریال«پایتخت  4» می روم. به دلیل پخش این سریال در ایام ماه رمضان فرصت زیادی نداریم و پایتخت پروژه سختی است. به پیش تولید موسیقایی سنگینی احتیاج داریم و باید به سرعت راهی سفرهایی برای ضبط موسیقی شویم. باید ببینیم که با توجه به خط داستان، این فیلمنامه ما را به کجا می برد و چه نیازهای موسیقایی خواهیم داشت.

    *فکر کنم ارتباط شما با محسن تنابنده و ایده حضورتان در اولین پروژه سینمایی او از سریال پایتخت شکل گرفت.آشنایی من با محسن تنابنده به قبل از پایتخت و سریال های دیگری که با او و آقای «سیروس مقدم» کار کردیم باز می گردد. فکر کنم اولین دیدار ما زمان سریال «چاردیواری» بود و دوستی ما شکل گرفت. محسن تصمیم گرفت که کارگردانی سینما را هم تجربه کند و به دلیل دوستی و شناختی که از کار همدیگر داشتیم از من خواست تا موسیقی گینس را بسازم و این پروژه را آغاز کردیم. رنگ و بوی این کار متفاوت است و امیدوارم گینس بتواند ببیننده را جذب سالنهای نمایش کند.

    *آیا این متفاوت بودن در حال و هوای موسیقی هم وجود دارد؟بله بدون شک اینگونه است. این یک فیلم مجنون است و جنون در آن حرف اول را می زند. موسیقی گینس هم آن جنون و شیفتگی را دارد و این اتفاق در بخش های دیگری رخ داده است. در بخش های تدوین، صداگذاری و موسیقی و... همگی به یک نتیجه مجنونی رسیدیم. شاید فیلم آنقدر خنده دار نباشد که نیست اما مجنون است.

    *محسن تنابنده در زمینه بازیگری و نویسندگی توانایی های خود را ثابت کرده اما در صورتی که اولین تجربه کارگردانی او با انتقاد مواجه شود قطعا کار شما هم مورد نقد قرار می گیرد. بابت این موضوع هراس نداشتید؟به هرحال هرکسی یک نقطه شروعی دارد. برای هنرمندی مثل محسن تنابنده، که امتحان خود را پس داده و از پس پروژه های سنگین برآمده، احتمال اینکه توانایی کارگردانی نداشته باشد بسیار کم بود. این اولین تجربه او است و قطعا در کارهای بعدی محسن به دلیل میل به تکامل قطعا پیشرفت های بیشتری خواهیم دید. هرکسی هر آنچه که از سالها کار اندوخته را باید در اولین تجربه خود در یک شاخه جدید صرف کند. قدم های بعدی اهمیت بیشتری دارد و باید میل به تکامل وجود داشته باشد. محسن در هر کار حرف هایی برای گفتن داشته و در کارگردانی هم اینگونه است.

    *به سراغ پایتخت ۴ برویم و اینکه چه برنامه ریزی هایی برای این پروژه دارید؟منتظر هستیم که خط فیلمنامه تکمیل شود و به سرانجامی برسد و بتوانیم مراحل ضبط موسیقی را زودتر آغاز کنیم. اگر بدانیم قرار است چه اتفاقاتی برای این خانواده رخ دهد و خط سیر فیلمنامه چیست برای شروع کار می توانیم برنامه ریزی داشته باشیم. فکر می کنم تا دو هفته دیگر تکلیف داستان مشخص خواهد شد. هرچند تا امروز بخش هایی از فیلمبرداری در کشور چین انجام شده است. موسیقی چین در بخش هایی از کار امسال می تواند محوریت داشته باشد.

    *احتمال دارد که شما هم برای ساخت و ضبط موسیقی به چین سفر کنید؟بعید می دانم . در پایتخت ۳ از دوست موزیسین چینی خود که سالها پیش با او آشنا شده بودم کمک گرفتم و قطعاتی ساخته و استفاده شد.اگر نیاز بیشتری احساس شود حتما با کاردارفرهنگی کشور چین ارتباط برقرار می کنم .

    *در موسیقی متن قسمت های پایانی پایتخت ۳ که به مسابقات کشتی اختصاص داشت تلفیق جالبی بین موسیقی الکترونیک با ملودی ها و سازهای محلی مازندران رخ داد. این روند را در سری جدید هم دنبال می کنید؟از پایتخت یک تا سه ، فرم موسیقی ثابتی داشته ایم که بدون شک آن را حفظ می کنم. همان ترکیب استفاده خواهد شد ولی در این فرم، فضاهای جدیدی خلق می شود.

    *آیا امسال آلبومی با آهنگسازی شما در بازار منتشر می شود؟فکرهای زیادی در سر دارم اما می خواهم مجالی را ایجاد کنم و بتوانم وقتی را اختصاص دهم. تمایل خودم این است که بیشتر به سمت موسیقی مستقل بروم و با ایجاد بالانس بین موسیقی فیلم و موسیقی مستقل، آلبوم هایی را منتشر کنم.

    *منظور از این موسیقی مستقل دقیقا چیست؟منظورم ساخت موسیقی های با کلام یا بی کلامی ست که می خواهم ان را در فضای نوسیقی فیلم خرج نکنم .بخشی از آن به فرم های نوازندگی سازهایی نظیر سه تار مربوط می شود که شاید کارهای اینسترومنتال و یا بعضا با کلام باشند و برخی ارائه  فضاهای کاملا شخصی است.

    *پس احتمالا طبق همان مصاحبه ای که سال گذشته داشتیم کماکان به فکر انتشار یک آلبوم پاپ با آهنگسازی خودتان نیستید!هنوز نه چون موسیقی پاپ ، دنیای موسیقی من نیست.گاهی چرخی دراین موسیقی می زنم و به دنیای خودم برمی گردم.اما هنوز آدم این کار برای من پیدا نشده که بتوانم با او به فکر تولید آلبوم باشم. باید آن آدم پیدا شود.

    *کنسرت «ریشه های واژگون» را در سال ۹۳ روی صحنه بردید. برنامه ای که مخاطب خاص داشت اما با نظر مثبت منتقدان مواجه شد. به فکر اجرای مجدد آن برنامه هستید؟دلیل جمع بسته شدن کلمه ریشه این است که ریشه های واژگون در واقع یک مجموعه یا زنجیره است. قصد دارم که هر بار بتوانم با یک نفر از هنرمندان موسیقی نواحی، این کنسرت را برگزار کنم. تا بتوانم ریشه های موسیقایی خودمان را از دل خاک بیرون بیاورم و به شکل دیگری ارائه کنم. به شکلی که درون من است. اما به هرحال این موسیقی، خاص است و مخاطب خاص دارد.